Gewrichtspijn

Hardnekkige gewrichtspijn kan het eerste teken zijn van artrose (gewrichtsslijtage). Deze pijn wordt erger bij koud en vochtig weer en bij belasting.

Oorzaken van gewrichtspijn

Ons hele leven lang worden onze gewrichten dagelijks zwaar belast. Gewrichtspijn treedt tijdens of na herhalende of intense belasting op. Kenmerkend is de zogenaamde "startpijn" in het gewricht, die optreedt bij het begin van een beweging. In de knie treedt startpijn bijvoorbeeld op bij het uitstappen uit de auto, na lang stilzitten, enz. De pijn verdwijnt bij het bewegen en keert terug na langdurige belasting.

Gewrichtspijn die plotseling ontstaat na een val, slag of ander ongeval kan wijzen op een verstuiking, bandletsel, ontwrichting of een botbreuk. Voor een leek is het vaak moeilijk te bepalen om wat voor soort letsel het gaat. Bepaalde botbreuken en ook bandletsel veroorzaken soms nauwelijks last, terwijl een "onschuldige" verstuiking zeer pijnlijk kan zijn. Wacht dus niet tot de gewrichtspijn vanzelf verdwijnt, maar maak een afspraak met uw arts. Alleen uw arts kan besluiten of en zo ja welke behandeling nodig is.