Frozen shoulder

Frozen shoulder is een pijnlijke gevorderde verstijving van de schouder die vooral optreedt tussen de 40 en 60 jaar.

Wat is frozen shoulder?

Frozen shoulder wordt gekenmerkt door verklevingen of verhardingen van het gewrichtskapsel. De schoudergewrichtsspieren kunnen ook aangetast worden. Een probleem met het schoudergewricht vraagt veel geduld. Met een frozen shouder, bijvoorbeeld, blijft de schouder een lange tijd stijf. Het kan veroorzaakt worden door een reumatische aandoening, artrose, letsels of overbelasting. Het goede nieuws: uiteindelijk "ontdooit" de schouder weer. 

Tekenen en symptomen

Het eerste symptoom is schouderpijn. Dit is 's nachts het meest merkbaar. Het is typisch dat de pijn na een tijdje vanzelf beter wordt. Toch wordt het schoudergewricht in tegenstelling steeds stijver en minder bewegelijk. Soms kan de schouder niet eens meer passief bewogen worden door de dokter bijvoorbeeld. Een stekende pijn schiet door de schouder bij dagelijkse bewegingen zoals jezelf wassen of aankleden. Werken met de armen boven je hoofd of de autogordel omdoen kan al voor enige moeilijkheid zorgen. Frozen shoulder geneest na een tijd, maar dit kan tot 3 jaar duren. De arm wordt gradueel terug losser.

Risicofactoren en oorzaken

Er bestaan twee vormen van frozen shoulder:

  • Primaire vorm
    De oorzaken van het spontaan ontstaan van frozen shoulder zijn niet duidelijk. Een heel aantal dokters denkt dat metabolische aandoeningen zoals diabetes of een overactieve schildklier een rol spelen.
  • Secundaire vorm
    Frozen shoulder is gewoonlijk het gevolg van een letsel. Reumatische aandoeningen, infecties, ontstekingen of artrose leiden ook tot frozen shoulder. Vooral langdurige immobilisatie van het schoudergewricht na chirurgische ingrepen of ongelukken heeft vaak frozen shoulder tot gevolg.

Preventie

In sommige gevallen is het zeer belangrijk om de schouder te immobiliseren na letsel of een operatie. We hebben speciale immobiliserende orthesen hiervoor. Maar je vraagt best altijd aan je dokter of je vroegtijdig met lichte fysiotherapie mag starten.

Vroegtijdige mobilisatie helpt om de secundaire vorm van frozen shoulder te vermijden. Een goede houding is een andere preventieve maatregel. Voer alle dagelijkse activiteiten zo voorzichtig mogelijk uit. Verder mag je je schoudergewicht niet unilateraal belasten op het werk of tijdens het sporten. Als je lijdt aan artritis, kan je best vroegtijdig met therapie beginnen.