Artritis

Reumatoïde artritis of chronische polyartritis

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis, of chronische polyartritis, is niet zomaar een gewrichtsaandoening, het is een systematische ziekte. Aan de basis ligt een stoornis van het immuunsysteem - dit leidt tot ontsteking die uiteindelijk kan resulteren in schade en vervorming van gewrichten. Hoewel, in de vroege stadia kunnen we vermijden dat de gewrichten compleet vernield worden. 

Onze alledaagse bewegingen zijn een wonder van de natuur. Dankzij de complexe samenwerking van ligamenten, pezen, gewrichten en spieren, zijn we in de mogelijkheid om te lopen, dansen en springen. Als één van de meer dan 140 gewrichten ontstoken of geïrriteerd is, dan zal het ingenieuze bewegingssysteem uit evenwicht gebracht worden. Zulke irritaties en ontstekingen van één of meerdere gewrichten worden gegroepeerd onder de collectieve term "artritis". Gewrichtsontsteking kan plots optreden of chronisch zijn. De meest voorkomende chronische vorm van gewrichtsontsteking is reumatoïde artritis.

Tekenen en symptomen

Een klassieke eigenschap van reumatoïde artritis is een symmetrisch begin van gewrichtsontsteking. Symmetrisch betekent, bijvoorbeeld, dat de gewrichten van de vingers of tenen aan beide zijden van het lichaam tegelijkertijd aangetast worden. Ontsteking van de gewrichten wordt duidelijk door pijn, zwelling of warmte. Gewrichtsmobiliteit is ook beperkt. Dergelijke ontsteking begint gewoonlijk in de gewrichten van de vingers of in de gewrichten van de handen en voeten. Dan verspreidt het zich naar de andere gewrichten zoals de knie en de schouder.

In vele gevallen verzamelt er zich vocht in het gewricht en veroorzaakt articulaire effusie. Pijn ontwikkelt zich typisch tijdens rustmomenten. Wanneer je het gewricht beweegt, wordt de pijn verlicht.

In de vroege stadia van de aandoening kan het gepaard gaan met secundaire symptomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Slapheid
  • Weinig of geen eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Verhoogde temperatuur

Risicofactoren en oorzaken

Reumatoïde artritis is een auto-immune aandoening. Dit betekent dat het lichaam zijn eigen substanties als vreemd beschouwd en zal deze gaan bestrijden. Het immuunsysteem reageert dan met een ontsteking.

Als aanleiding voor deze "slechte werking" komen er een aantal factoren in aanmerking:

  • Roken
  • Virussen en bacteriën
  • Congenitale factoren

Waarschijnlijk zijn er een aantal factoren die samen moeten voorkomen voordat reumatoïde artritis getriggerd kan worden.

Preventie

Er is geen garantie – maar een gezonde levensstijl met regelmatig sporten is een goede profylaxe tegen reumatoïde artritis, vooral in combinatie met een gezond dieet. Zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten en vitamine C eet.

En: niet roken.

Hoe kan gewrichtsontsteking behandeld worden?

Medische bandages hebben zich al goed bewezen in geval van reumatoïde artritis. Ze stabiliseren en ontlasten het gewricht, doen zwelling afnemen en verlichten zachtjes de pijn.

Buiten het dragen van bandages zijn er ook andere manieren om vernieling van het gewricht tegen te gaan. In het ideale geval wordt er een individueel behandelingsplan opgesteld, dit in samenwerking tussen specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen. Specialisten in dit vakgebied zijn, bijvoorbeeld, reumatologen, orthopedisten en chirurgen. Medicatie wordt ook soms voorgeschreven om pijn te verlichten.

Andere vormen van behandeling – ook in combinatie met bandages – zijn fysiotherapie en dagelijkse oefeningen (ergotherapie). Ijscompressen of speciale koudetherapie kunnen pijn verlichten. In sommige gevallen kan een operatie helpen, bijvoorbeeld het verwijderen van de binnenbekleding van het gewricht of het vervangen van het aangetaste gewricht door een artificieel gewricht.

Praat met uw dokter om uit te zoeken welke behandeling voor u het beste is.