Kruisbandruptuur

Een scheur van de kruisbanden komt vaak voor bij contactsporten.

Hoe ontstaat een kruisbandruptuur?

Hoewel de voorste kruisband even sterk is als de achterste, wordt deze veel vaker geblesseerd, in de vorm van een volledige kruisbandruptuur of een partiële kruisbandruptuur, waarbij slechts enkele vezels afgescheurd zijn.

Een scheur van de kruisbanden komt vaak voor bij contactsporten. Sporten die veel risico opleveren zijn onder andere judo, voetbal en skiën. Meestal knikt de knie naar binnen en kantelt het bovenlichaam tegelijkertijd naar achteren. De scheur treedt meestal op bij de aanhechting van de band op het bovenbeen. Een kruisbandruptuur kan ook veroorzaakt worden door een aangeboren misvorming van de kruisband, waardoor deze continu overbelast wordt. De kruisband kan dan al bij een kleine belasting scheuren. 

Symptomen

De patiënten hebben hevige pijn in het kniegewricht. Binnen enkele uren zwelt het kniegewricht meestal op. Een ander symptoom is vocht in het gewricht.

Behandeling van een kruisbandruptuur

  • Zodra de acute pijn geminderd is, wordt er gewoonlijk fysiotherapie op regelmatige basis voorgeschreven. Door versterking van de spieren en trainingscoördinatie wordt de stabiliteit van het geblesseerde kniegewricht verbeterd. 
  • Elektrofysiotherapie, ultrageluid en ijscompressen kunnen ook gebruikt worden voor de behandeling, ofwel individueel ofwel in combinatie. Dit verbetert de doorbloeding en verlicht de pijn.
  • Maar de belangrijkste factor is levenslang de spieren trainen op regelmatige basis. Zo kunnen de spieren aansterken opdat ze de taak van de gescheurde kruisband over kunnen nemen.
  • Ondersteunende knieorthesen worden vooral tijdens sportactiviteiten en na operaties gebruikt. Hiermee kan stap voor stap de mobiliteit teruggewonnen worden en wordt tegelijkertijd de belasting op het kniegewricht verlicht. 
  • Indien een operatie noodzakelijk is, wordt er gewoonlijk een kruisbandplastie uitgevoerd. Tijdens deze procedure wordt er een stukje pees van je eigen lichaam ingeplant in de knie. Na de operatie is er een naverzorging met fysiotherapie of andere methodes nodig.