Verstuiking

Ook wel distorsie genoemd

Wat is een verstuiking?

Een verstuiking is een van de meest voorkomende sportblessures. Ze ontstaat wanneer de collageendraden in het gewrichtskapsel of de omliggende ligamenten en de spieren een sterke hyperextensie ondergaan. Het gaat ook vaak gepaard met bloeduitstortingen, zwellingen en kleine scheurtjes.

Tekenen en symptomen

De tekenen van een verstuiking zijn pijn, zwelling van het gewricht, hematomen en gelimiteerde beweging van het gewricht. In het algemeen kunnen we zeggen dat hoe dikker de enkel opgezwollen is, hoe erger het letsel is. Als je daarna nog kan staan en wandelen op de enkel, dan is er normaal niets gebroken. Toch is het aangeraden om uw arts, een sportdokter of een orthopedische specialist te contacteren, zodat deze een gescheurd ligament of een gebroken bot kan uitsluiten.

Risicofactoren en oorzaken

Bij sport treden verstuikingen van de enkel vooral op bij voetbal en basketbal en bij loop- en springsporten op oneven ondergrond, als de voet omklinkt. Een verstuiking van het kniegewricht komt voor bij voetbal, bijvoorbeeld bij overtredingen of niet-fysiologische draaibewegingen. Verstuikingen van de duimen en vingers treden vaak op bij volleybal, gymnastiek, bijvoorbeeld bij het vangen van een bal, en bij skiën.

Een andere klassieke blessure is een verstuiking aan de teen. Dit gebeurt, bijvoorbeeld, wanneer je op blote voeten rondloopt en achter een meubelstuk of een halfgeopende deur blijft hangen. Sommige mensen hebben zwakke ligamenten en zijn gevoeliger voor verstuikingen dan anderen. Mensen met hoge voetbogen, vertraagde spierreactie of zwakke spieren worden het vaakst getroffen.

Preventie

Verstuikingen gebeuren het vaakst tijdens sportactiviteiten. Maar het is mogelijk deze te voorkomen door het dragen van bepaalde producten (bijvoorbeeld, bandages, sportcompressiekousen...). Deze producten stabiliseren de gewrichten en garanderen dat de gewrichten niet meer zo gemakkelijk verstuikt kunnen worden. Sportcompressiekousen zijn verkrijgbaar in grote sportwinkels. Vraag naar de CEP compressiekousen. Ze ondersteunen niet alleen de gewrichten, maar bevorderen ook de atletische prestaties. Verder bevorderen ze een sneller herstel van de spieren na de training.

Een andere goede tip: zorg ervoor dat je geschikt en veilig schoeisel draagt. Dit geldt ook als je 's avonds uitgaat!

Hoe kan een verstuiking behandeld worden?

Na een verstuiking van de enkel, moet u de RICO regel volgen voor de eerste hulp:

R = Rusten

I = Ijs (afkoelen)

C = Compressie

O = Omhoogleggen

Zoals bij de meeste sportblessures moet je onmiddellijk stoppen waarmee je bezig bent. Begin onmiddellijk met het koelen van het geblesseerde gewricht. Hierdoor vernauwen de bloedvaatjes, zodat er minder vocht in het weefsel terechtkomt en de zwelling dus kleiner blijft. Afkoeling onderdrukt ook de ontsteking, houdt de bloeding lokaal en verlicht de pijn. 

Wikkel een elastische bandage rond het gewricht met lichte druk. Tijdens de acute fase is het aangeraden om de bandage met een ijscompres te combineren, en later met een zalf. Uw dokter kan indien nodig ook een medisch hulpmiddel voorschrijven. Bijvoorbeeld, de enkelbandages Levamed of Levamed strap, omdat ze compressie combineren met een massage-effect, wat het genezingsproces bevordert.

De behandeling van een verstuiking is in het algemeen simpel. De pijn neemt af binnen enkele dagen en je kan na 3 maanden je volledige gewicht terug op je gewricht verdragen. Hoewel, in sommige gevallen, kunnen ligamentaire letsels en zwelling veroorzaakt door een verstuiking leiden tot chronische instabiliteit van het gewricht. Dit betekent dat het gewricht te zwak is.  Als je al een instabiele enkel hebt, heb je meer kans om je enkel opnieuw te verstuiken. In dit geval is het een goed idee om een enkelbandage met een extra strap te gebruiken om recurrerende verstuikingen te voorkomen. 

Chronische ligamentaire instabiliteit kan leiden tot excessieve slijtage van het articulaire kraakbeen en kan leiden tot artrose. Om wille van deze reden, raden we u aan een orthopedisch specialist of een sportdokter te raadplegen, ook als de verstuiking onschadelijk lijkt.