Reizigerstrombose

Economyclasssyndroom

Reizigerstrombose

Wat is reizigerstrombose?

Reizigerstrombose is een trombose die zich voordoet door urenlang te zitten. Iedereen die reist, weet het: de zitruimte op een vliegtuig is beperkt. Dit verschijnsel doet zich niet enkel voor na een vliegreis, maar ook na lange bus- of autoritten.

Als passagiers urenlang stil zitten in het vliegtuig, dan vertraagt de bloeddoorstroming in de aderen. De droge lucht en de lage bloeddruk aan boord zijn ook factoren die bijdragen aan de vorming van een trombose. Dit wordt ook nog eens verergerd door de gebogen of gekruiste benen. De geknelde vaten moeten nu heel hard werken om het bloed van de voeten terug naar het hart te pompen. Het bloed kan zich verzamelen in de benen en de waterige componenten lekken doorheen de vaatwand in de weefsels.

Het resultaat: de voeten en benen zwellen op. Het bloed kan aandikken en, als er een ader geblokkeerd is, kan er zich een trombose ontwikkelen. 

Voorkomen van reizigerstrombose

Hier enkele tips over hoe u reizigerstrombose kan voorkomen:

  • Sta op en wandel op en af indien mogelijk
  • Drink veel water, thee of andere gelijkaardige drankjes
  • Oefeningen met de voeten; buigen, strekken en cirkeltjes draaien activeert de bloedcirculatie

Medische compressiekousen zijn de ideale reispartners voor mensen met verhoogd risico (bijvoorbeeld kort na een operatie) of gematigd risico (bijvoorbeeld reizigers boven de 60 jaar, mensen met overgewicht, of mensen waarbij trombose in de familie zit).

De dokter kan deze indien nodig voorschrijven. Hij zal u ook beenoefeningen aanraden en u advies geven over medicatie.

Reiskousen reduceren het risico op trombose

Reiskousen reduceren het risico op trombose

 

Mensen met gezonde vaten kunnen het risico op trombose en opgezwollen benen reduceren met reiskousen. De exact gedefinieerde druk (medi compressie technologie) neemt af richting de knie. De vaten worden samengedrukt en de veneuze kleppen kunnen terug sluiten. Het "gebruikte" bloed stroomt sneller terug naar het hart. Er is zelfs een klinisch geteste kous die als "goed" beoordeeld werd aan de hand van de "Öko-test (medi travel). Reizigers kunnen van de speciaalzaak advies krijgen over de juiste maat.