Abdominoplastie (buikwandcorrectie)

Een buikwandcorrectie helpt een uitgezakte buikwand terug te verstevigen.

Abdominoplastie - versteviging van de onderbuik

Door zwangerschappen, uitgesproken gewrichtsveranderingen en ook het normale verouderingsproces wordt de buikwand slapper. Er ontstaat een teveel aan weefsel, in de vorm van een storende "hangbuik". Meestal kan deze opvallende huidplooi niet bestreden worden door een dieet of lichaamsbeweging.

Liposuctie alleen is hier niet voldoende, omdat in eerste instantie het teveel aan huid verwijderd moet worden. In deze gevallen kan een buikwandcorrectie, eventueel met liposuctie, zinvol zijn. Deze ingreep gebeurt onder volledige narcose en daarna moet de patiënt een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

Bij een buikwandcorrectie wordt er een loodrechte snede gemaakt vlak boven het schaamhaar. Een goede chirurg maakt de snede op een plaats die niet zichtbaar is onder het ondergoed of de badkledij. Daarna wordt het huid- en vetweefsel losgemaakt van de buikmusculatuur. Als de huid elastisch genoeg is, kan ze strak getrokken worden en wordt het overschot verwijderd. Er wordt een nieuwe opening gemaakt voor de navel en daarna wordt de operatiewonde gehecht.

De nabehandeling is ongeveer hetzelfde als bij liposuctie. Omdat de buikwandcorrectie een veel grotere ingreep is, komt hier ook de nabehandeling van de operatiewonde bij. Ook de algemene operatierisico's zijn groter bij deze ingreep. Na de operatie mag de patiënt ongeveer 8 weken lang niet sporten en geen zware lasten tillen.