Liposuctie

Liposuctie is momenteel de meest toegepaste methode om vet te verwijderen.

Ambulante ingreep

Liposuctie is vooral geschikt voor lokaal vet aan de buitenkant van het bovenbeen (de zgn. "rijbroek"), het zitvlak en de buik. De methode wordt ook toegepast voor vet op het gezicht. Een stevige, elastische huid in het behandelde gebied levert een beter eindresultaat op. De arts en de patiënt beslissen samen over de operatie, na een uitgebreid voorlichtingsgesprek over de medische en psychologische risico's.

De ingreep gebeurt doorgaans ambulant en duurt twee tot vijf uur, afhankelijk van de omvang van het te behandelen gebied. Doorgaans wordt bij een ingreep niet meer dan twee liter weggezogen, maar in uitzonderlijke situaties kan dat tot vijf liter zijn. Een grotere hoeveelheid vet, tot 20 liter, kan alleen in heel bijzondere gevallen en door zeer ervaren chirurgen verwijderd worden. In dergelijke gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk.

Er zijn tegenwoordig verschillende technieken voor de liposuctie

Vroeger werd het vet "droog" afgezogen en had de canule een doorsnede tot 10 mm. Tegenwoordig maakt men gebruik van de "natte" tumescentiemethode. Andere technieken, zoals ultrasone golven of met laser, worden soms gecombineerd met de "natte" liposuctie. Het is zelfs mogelijk de vetcellen die met liposuctie weggezogen worden, op een andere plaats in te brengen. Dat noemen we liposculptuur. 

De huid die het vetweefsel bedekt, blijft intact, op enkele kleine sneetjes na. Omdat de canule een cilindrische, niet scherpe punt heeft, blijven de bloedvaten in het vetweefsel voor het grootste deel intact.

  • Er is nauwelijks gevaar voor ernstige bloedingen
  • Slechts kleine sneden zijn nodig, waardoor de kans op wondgenezingsstoornissen gering is
  • De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en levert dus een minimaal narcoserisico op
  • Een ambulante behandeling leidt tot een goede medewerking en mobiliteit van de patiënt
  • Het risico op postoperatieve trombose is ook klein

Toch blijft liposuctie een chirurgische ingreep en dienen de risico's bij elke patiënt afzonderlijk afgewogen te worden.

Nabehandeling

De nabehandeling met compressie is bij al deze ingrepen hetzelfde en dient om het operatieresultaat te behouden.

Compressiekledij van medi