Gezwollen benen

Als u gezwollen benen en dikke enkels heeft na een lange dag, dan kan dit aan verschillende oorzaken liggen.

Het bloed verzamelt zich in de aders

Als u gezwollen benen en dikke enkels heeft na een lange dag, dan kan dit aan verschillende oorzaken liggen. Als u veel zit of staat, is de spierpomp in de kuiten die het bloed van de benen via het veneuze systeem terug naar het hart voert niet langer doeltreffend. Het bloed verzamelt zich in de aders. Hierdoor lekt vloeistof weg naar het omliggende weefsel en zwellen de benen op.

Het bloed stroomt soms ook slecht terug als de bloedvaten zich uitzetten bij hoge temperaturen. De benen kunnen opzwellen in een ruimte die te warm is of in een ruimte met vloerverwarming. De zwelling begint meestal bij de enkels, het laagste punt van de grote oppervlakkige vena saphena.

Maar iedereen die gezwollen benen heeft, moet een arts raadplegen, om na te gaan of het een symptoom is van een ernstige vaataandoening.

Gezwollen benen: tekenen van een veneuze aandoening

De arts kan de bloedstroom in de aders visualiseren met een echografie (Doppler-onderzoek). Hij/zij kan zien of de oppervlakkige aders of het systeem van de diepe aders in de benen beschadigd is.

Vaak sluiten bijvoorbeeld de kleppen in de aders niet goed meer, waardoor het bloed terugstroomt. Het bloed verzamelt zich in de aders en maakt ze wijder. Daardoor raken de kleppen in de aders nog meer beschadigd. Als u al spataders in uw benen heeft, is dit nog een teken van een veneuze aandoening.

Behandeling van aders bij gezwollen benen

Veneuze aandoeningen moeten altijd behandeld worden.

Klik hier voor meer informatie over de behandeling van aders.