Aderontsteking

Medische term: flebitis

Een aderontsteking is een pijnlijke ontsteking van de aderwanden en het omringende weefsel.

Aderontsteking

Aderontsteking - lokaal beperkt en pijnlijk

Doorgaans worden de oppervlakkige aders getroffen (oppervlakkige flebitis). De ontsteking treedt vaak op bij spataders in de benen, hoewel de aders van de armen, en in zeldzame gevallen, van het gezicht en de hals ook getroffen kunnen worden. Flebitis is meestal lokaal beperkt en kan soms heel pijnlijk zijn. Het aangetaste deel van de ader ziet er rood en vaak gezwollen uit en voelt warm aan. Een ontsteking veroorzaakt door bacteriën kan koorts met zich meebrengen.

Er moet onmiddellijk een specialist geraadpleegd worden (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog): er kunnen bloedstolsels gevormd worden als gevolg van de aderontsteking. Als een diepe ader in het been ontstoken is, kan dat trombose veroorzaken. Dit wordt ook wel diepe veneuze trombose of flebotrombose genoemd. Als het bloedstolsel meegevoerd wordt naar de longen, ontstaat daar een longembolie, die dodelijke gevolgen kunnen hebben.

Oorzaken van aderontsteking

Een tragere bloedstroom is de meest voorkomende oorzaak van aderontsteking. Dit leidt tot ontstekingsreacties op de verzwakte vaatwand, die vaker optreedt bij spataders. Maar er kan ook een aderontsteking optreden als de ader langdurig afgekneld wordt, door te strakke kledingstukken of bijvoorbeeld de harde rand van een stoel.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is een katheter die een arts plaatst voor een infuus of medicatie, en die verschillende dagen in de ader blijft zitten. Aderontsteking kan ook veroorzaakt worden door beschadiging van de vaatwand of bacteriën die de ader binnendringen, en na een operatie of langdurige bedrust.

Wat gebeurt er als een aderontsteking onbehandeld blijft?

Een ontsteking van oppervlakkige vaten die snel vastgesteld en behandeld wordt, verdwijnt vaak binnen een paar dagen zonder complicaties. Als de symptomen van een aderontsteking echter niet behandeld worden, dan kan de ontsteking zich uitbreiden en wekenlang pijn veroorzaken. De situatie is vooral riskant als de ontsteking zich dicht bij een tak bevindt die naar het diepe veneuze systeem leidt. Als een dergelijke ontsteking niet behandeld wordt, kan er een diepe veneuze trombose ontstaan met het risico op een gevaarlijke longembolie.

Voorkomen van aderontsteking

Tips voor het dagelijks leven om aderontsteking te voorkomen:

  • Drink voldoende vloeistof
  • Vermijd te lang zitten en staan
  • Doe oefeningen met uw voeten om de veneuze pomp te activeren
  • Laat spataders behandelen
  • Draag dagelijks medische compressiekousen als u al spataders heeft
  • Stop met roken