Bezemrijsvarices
Bezemrijsvarices zijn uitgezette, oppervlakkige adertjes in de benen die een netwerk vormen onder de huid. De afzonderlijke spatadertjes zijn een paar millimeter lang, maar samen vormen ze bundels van aderen in de benen, zoals een bezem. Zo is ook de naam ontstaan. Dunne bezemrijsvarices zijn helderrood. Als ze groter worden, krijgen ze een blauwe tint.
Wat veroorzaakt bezemrijsvarices?
Bezemrijsvarices worden beschouwd als spataders. Ze hebben ook dezelfde oorzaken:
- De wand van de aders wordt slapper met het ouder worden.
- Het bloed wordt niet langer snel genoeg getransporteerd en verzamelt zich in de benen.
Deskundigen schatten dat ongeveer de helft van de bevolking bezemrijsvarices heeft. Vrouwen lijden er vaker aan dan mannen. De oorzaak van verslapte aderwanden en bezemrijsvarices is slap bindweefsel – dit kan erfelijk zijn.
Hoe kunnen bezemrijsvarices behandeld worden?
In veel gevallen zijn bezemrijsvarices onschadelijk en vormen ze alleen een cosmetisch probleem. Van een afstand zien de aangetaste delen eruit als een blauwe plek; de bundelstructuur van de adertjes wordt pas duidelijk als je het van dichterbij bekijkt. Mensen die deze bloedvaatjes vervelend vinden, hebben verschillende opties om ze te laten verwijderen:
- Lasertherapie
- Sclerotherapie
Wat gebeurt er als bezemrijsvarices niet behandeld worden?
Als de bezemrijsvarices alleen oppervlakkig zijn, is de bloedsomloop in de benen nog steeds gegarandeerd. In de meeste gevallen veroorzaken bezemrijsvarices geen symptomen en hoeven ze dus niet behandeld te worden.
In sommige gevallen breiden de bezemrijsvarices zich uit over grote gebieden van de huid. Dat kan pijnlijk zijn. Bezemrijsvarices kunnen echter ook een teken zijn van een aandoening van de dieper liggende, grotere aderen.
Bezemrijsvarices die zich ontwikkelen onder het binnenste enkelbot zijn een speciale vorm. Dat is doorgaans een eerste teken van chronische veneuze stase die behandeld moet worden. Daarom moeten mensen hun benen laten onderzoeken door een arts om een veneuze aandoening vroegtijdig uit te sluiten.