Biologisch katoen – met verantwoordelijkheid voor mens en milieu

Biologisch katoen heeft speciale eigenschappen en voordelen in vergelijking met conventioneel katoen. medi speelt hierop in bij haar productontwikkeling. Lees hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden over biologisch katoen.

Biologisch katoen

In welke medi producten wordt er biologisch katoen gebruikt?

De medische compressiekous mediven cotton* bevat biologisch katoen. De gezondheid van de gebruikers van onze producten ligt ons na aan het hart - net zoals het milieu. Daarom gebruikt medi biologisch katoen en werken we nauw samen met garenleveranciers die gecertificeerd zijn met de internationaal toonaangevende normen genaamd Global Organic Textile Standard (GOTS). Voor mediven cotton* gebruiken we naast gecertificeerd biologisch katoen ook een gerecycleerd polyamidegaren - eveneens gecertificeerd volgens hoge criteria door de normen genaamd Global Recycled Standard (GRS).** 

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen wordt geproduceerd volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Bovendien mogen er geen genetisch gemanipuleerde zaden en geen chemische verdelgingsmiddelen of meststoffen worden gebruikt in het productieproces.

Bij conventioneel geteeld katoen worden er vooral genetisch gemanipuleerde zaden gebruikt in monoculturen die aanzienlijk meer water nodig hebben. Er worden ook veel schadelijke verdelgingsmiddelen in de strijd tegen ongedierte gebruikt om de oogst te verhogen.

Wat zijn de eigenschappen van het biologisch katoen in de mediven cotton*?

Biologisch katoen heeft een thermoregulerend effect. medi heeft dit nu toegepast op de nieuwe compressiekous. De compressiegevende elastaandraad is dubbel geweven met het zacht katoengaren in de mediven cotton*. Dankzij de speciale breitechniek ligt het zacht, biologisch katoen aan de binnenkant van de kous - direct op de huid. Hierdoor is de mediven cotton* ook geschikt voor de gevoelige en allergische huid.

Wat is het verschil tussen biologisch katoen en conventioneel katoen?

In vergelijking met conventioneel katoen biedt GOTS-gecertificeerd biologisch katoen belangrijke voordelen voor het milieu en de betrokken mensen - van de teelt tot de verdere verwerking:  

Biologische criteria volgens het handboek GOTS Manual***. 

 • Er worden geen genetisch gemanipuleerde zaden gebruikt.
 • Afwezigheid van gevaarlijke verdelgingsmiddelen beschermt de mensen en het milieu. 
 • Boeren zijn verplicht om aan vruchtwisseling te doen - dit stelt de bron van inkomsten veilig, maakt biodiversiteit en een gevarieerde voedselproductie mogelijk.  
 • Het water wordt niet vervuild door giftige stoffen. Bovendien wordt het waterverbruik aanzienlijk verminderd omdat de wateropslagcapaciteit van de bodem wordt verbeterd. 
Biologische criteria

Sociale minimumnormen 

 • Werkgelegenheid is vrijwillig (geen dwangarbeid, slavenarbeid of mensenhandel). 
 • Werknemers hebben vrijheid van vereniging en hebben recht op collectieve onderhandelingen.   
 • Er is geen kinderarbeid. 
 • Er wordt niet gediscrimineerd.  
 • Werknemers zijn tewerkgesteld onder veilige en hygiënische werkomstandigheden. 
 • Er is een verbod op ruwe of onmenselijke behandeling ( inclusief pesterijen, geweldpleging, intimidatie).
 • De beloning is correct en toereikend om in de basisbehoeften te voorzien, met eventuele aanvullende bonus  
 • De werktijd bedraagt minder dan 48 uur per week, de werknemers hebben minstens één vrije dag en overwerk is beperkt tot maximaal 12 uur per week.  
 • Er is geen sprake van onzekere tewerkstelling - arbeids- en sociaalrechtelijke verplichtingen mogen niet worden omzeild. 
 • Gelijke behandeling van arbeidsmigranten moet worden nageleefd. 
 • Voor het toezicht op sociaal verantwoord beheer moeten bovenstaande punten worden gedocumenteerd.   

De GOTS is de belangrijkste internationale norm voor biologisch katoen, die niet alleen de teelt maar ook de verdere verwerking van biologisch katoen omvat. Het omvat de bovengenoemde ecologische en sociale criteria waaraan moet worden voldaan. De GOTS wordt verstrekt door onafhankelijke certificeringsbedrijven en gecontroleerd in jaarlijkse audits. De betrokken verwerkingsbedrijven, fabrikanten en detailhandelaars worden jaarlijks gecontroleerd. 

Waarom draagt de mediven cotton* niet het GOTS-keurmerk?

mediven cotton* bestaat voor ongeveer 27 % uit echt biologisch katoen. Om het GOTS-keurmerk op het eindproduct te mogen zetten, moet het voor minstens 70 % uit gecertificeerd biologisch katoen bestaan. Dit is niet haalbaar omdat de mediven cotton* als medisch product in eerste instantie aan andere eisen moet voldoen, bijvoorbeeld die van de RAL-norm voor medische compressiekousen: volgens deze norm moeten compressiegevende materialen zoals elastaan (ca. 22 %) en, in het geval van mediven cotton*, gerecycleerde polyamide (ca. 51 %) worden gebruikt.

Is biokatoen biologisch afbreekbaar?

Biologisch katoen is vanuit ecologisch oogpunt 100 % afbreekbaar omdat het gemaakt is van cellulose.

Is biokatoen biologisch afbreekbaar?

Waarom is biologisch katoen zo zacht?

De natuurlijke katoenvezel is zo merkbaar zacht op de huid omdat er bij de teelt en productie geen chemicaliën worden gebruikt die de katoenvezels kunnen vernietigen. Biologisch katoen heeft daarom langere vezels - dit beïnvloedt de kwaliteit van de stof. Het voelt gladder aan en is tegelijkertijd duurzamer dan conventioneel katoen.

Is biologisch katoen echt gezonder?

Ja, want bij conventioneel katoen worden er veel verdelgingsmiddelen gebruikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid vanwege de hoge ongediertebestrijding. Er worden ook ongezonde chemicaliën gebruikt bij de verwerking van conventioneel katoen. Als gevolg daarvan vormen de chemicaliën gebruikt bij ongediertebestrijding gezondheidsrisico's voor de mens en lijdt het milieu er ook onder.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat het echt biologisch katoen is? Is er een certificering of een keurmerk?

Ons biologisch katoen voldoet voor 100 % aan de vereiste criteria. Dit wordt bevestigd door verschillende keurmerken en certificaten: met de Standard 100 GMO van OEKO-TEX wordt het biologisch katoen door middel van laboratoriumtests gecontroleerd op genetisch gemodificeerde organismen (GMO).

Dit bevestigt dat ons katoengaren voor 100 % van biologische kwaliteit is.

Ook geschikt voor mensen met een allergie of een gevoelige huid

Twee dermatologische, medisch deskundige evaluaties bevestigen de eigenschappen van mediven cotton*: bij beide epicutane testen van het onafhankelijk dermatologisch instituut Dermatest® traden er geen reacties op bij mensen met een gevoelige of allergische huid.

De mediven cotton* presteerde overtuigend bij beide testen en kreeg de hoogste beoordeling "excellent".

Waar wordt biologisch katoen geteeld?

Ongeveer 50 % van het biologisch katoen is afkomstig uit India. Andere grote teeltgebieden zijn China en Kirgizië. Iets minder dan 10 % komt uit Turkije.

Hoe biologisch katoen wassen?

Kledingstukken gemaakt van biologisch katoen zijn gemakkelijk te onderhouden: ze kunnen in de machine worden gewassen en zijn geschikt voor de droogkast. Een wasprogramma op 40 graden wordt aangeraden - handwas is het zachtst.

 

Toon opmerkingen:

* Doel: mediven cotton
Rondgebreide medische compressiekous voor de compressie van de onderste ledematen, vooral bij de behandeling van veneuze aandoeningen.

** Het garen dat gebruikt wordt in de mediven cotton is GOTS-gecertificeerd door de garenleverancier.

*** GOTS = Global Organic Textile Standard (www.global-standard.org