Gerecycleerd polyamidegaren in compressiekousen voor meer duurzaamheid

Functionele vezels van polyamide hebben uitstekende eigenschappen voor textiel. Voor de compressiekous mediven cotton* gebruiken we naast biologisch katoen ook gecertificeerd en gerecycleerd polyamidegaren. 

Gerecycleerd polyamidegaren in compressiekousen

Wat is gerecycleerde polyamide?

Polyamide is een synthetisch materiaal waaruit onder andere functionele vezels voor textiel worden verkregen. De polyamide die in de mediven cotton* wordt gebruikt, bestaat voor 60 % uit gerecycleerde grondstoffen uit de polyamideproductie.

Welke eigenschappen heeft gerecycleerde polyamide?

Met de compressiekous mediven cotton* is medi de eerste fabrikant die een gecertificeerd gerecycleerd polyamidegaren gebruikt bij compressietherapie. Stoffen en kledingstukken van gerecycleerd polyamidegaren hebben dezelfde goede eigenschappen als die van conventioneel polyamide. Deze zijn: 

 • robuust 
 • veelzijdig
 • lichter dan katoen of polyester 
 • ademend ­

Dankzij de uitstekende vochtregulatie wordt het zweten in compressiekousen verminderd.**­

Als functionele vezel voert de gerecycleerde polyamide vocht en waterdamp af naar buiten - voor een droog en fris gevoel op het been. 

Grondstoffen besparen met een zegel: onze gerecycleerde polyamide is GRS-gecertificeerd***.

Het materiaal en het productieproces van het gerecycleerd polyamidegaren voldoen aan hoge ecologische en sociale normen op internationaal niveau - in termen van duurzaamheid voor mens en milieu.

De Global Recycled Standard (GRS) is de internationale toonaangevende norm voor gerecycleerde materialen en identificeert materialen die aantoonbaar gerecycleerd en duurzaam verwerkt zijn: 

Traceerbaarheid

Het gebruikt gerecycleerd materiaal moet herleidbaar zijn naar zijn oorsprong: de fabrikant moet exact aangeven en documenteren in welk productieproces het materiaal als afval is ontstaan. In het geval van het garen gebruikt in de mediven cotton* is dit de eigen productie van onze leverancier van polyamidegaren. 

Ecologische vereisten 

 • Bedrijven die gecertificeerd willen worden, moeten een milieubeheersysteem hebben dat de jaarlijkse planning en verwezenlijking van de volgende milieuvereisten binnen het bedrijf documenteert.  
 • Er moeten doelstellingen voor de vermindering van het elektriciteits- en waterverbruik, het afvalwater, de CO2-uitstoot en het afval worden vastgesteld en bijgehouden. 
 • Het is verboden problematische stoffen te gebruiken die de gezondheid van werknemers of het milieu in gevaar kunnen brengen. 
Ecologische vereisten

Sociale vereisten 

 • Onder andere dwangarbeid, slavenarbeid of mensenhandel zijn verboden - tewerkstelling is vrijwillig.  
 • Kinderarbeid is verboden. 
 • Werknemers hebben vrijheid van vereniging en hebben recht op collectieve onderhandelingen.  
 • Er wordt niet gediscrimineerd. 
 • Veilige en hygiënische werkomstandigheden zijn vereist. 
 • Werknemers worden eerlijk en met een leefbaar loon betaald.  
 • De werktijd bedraagt minder dan 48 uur per week, de werknemers hebben minstens één vrije dag en overwerk is beperkt tot maximaal 12 uur per week.  

Het polyamidegaren dat in mediven cotton* wordt gebruikt, bestaat voor 60 % uit gerecycleerde grondstoffen uit de polyamideproductie. Het proces is ook transparant - het voldoet aan alle traceerbaarheidseisen. Het resultaat: bespaarde grondstoffen en voordelen voor het milieu! 

Trouwens: het productieproces van het polyamidegaren in mediven cotton* produceert minder CO2-uitstoot - en het productieafval en verbruik van fossiele materialen zijn lager.

Waarom draagt mediven cotton* het GRS-keurmerk niet?

Om het GRS-zegel op het product te mogen zetten, moet het eindproduct voor minstens 50 % uit gerecycleerd materiaal bestaan. Bij mediven cotton* gebruiken wij een polyamidegaren (aandeel van ca. 51 %) met een gerecycleerd gehalte van 60 %. Daarnaast gebruiken we zuiver biologisch katoen (aandeel van ca. 27 %) en compressiegevend elastaan (ca. 22 procent). Daardoor halen we niet helemaal het vereist gerecycleerd aandeel van 50 %.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat het materiaal geen schadelijke stoffen bevat?

Bij de productie van het garen worden er geen chemische stoffen gebruikt die de duurzaamheid van het eindproduct beïnvloeden. Binnen de Standard 100-certificering van gerecycleerde materialen door OEKO-TEX wordt ook gecontroleerd of er schadelijke stoffen in zitten. Bovendien moet de herkomst van het gerecycleerd materiaal worden vermeld. 

Ook de GRS-certificering van onze leveranciers garandeert dat de vereiste normen worden gehaald en gehandhaafd: onze leveranciers worden elk jaar opnieuw gecontroleerd en opnieuw gecertificeerd.

 

Toon opmerkingen:

* Doel: mediven cotton
Rondgebreide medische compressiekous voor de compressie van de onderste ledematen, vooral bij de behandeling van veneuze aandoeningen.

** UNI EN ISO 62  

*** Het garen dat gebruikt wordt in mediven cotton is GRS-gecertificeerd door de garenleverancier. GRS = Global Recycled Standard (www.textileexchange.org)