Sclerotherapie

Bij het scleroseren van een ader wordt er een speciaal scleroseringsmiddel in de spataders geïnjecteerd, waardoor de vaatjes afgesloten worden en uiteindelijk verharden.

Operatie om spataders te verwijderen

De behandelde gebieden worden samengedrukt met compressieve bandages en compressiekousen om de verkleving van de aderwanden te bevorderen. Het lichaam zal de gescleroseerde vaatjes omzetten naar bindweefsel. Het medische resultaat is dus vergelijkbaar met die van een operatie waarbij de spataders gestript worden.

Voor wie is sclerotherapie geschikt?

In principe kunnen bijna alle vormen van spataders, inclusief deze van de dieperliggende aders, behandeld worden met sclerotherapie. Sclerose is de methode bij uitstek voor de kleine oppervlakkige spatadertjes, de zogenaamde takkenbosvenen. Oppervlakkige of diep veneuze trombose moeten eerst uitgesloten worden. De patiënten moeten ook mobiel zijn, want ze moeten in staat zijn om 30 minuten te wandelen na de behandeling om trombose te voorkomen.

Hoe spataders behandeld worden met sclerotherapie

Eerst wordt er een naald in de ader geschoven, die gescleroseerd moet worden. Het scleroseringsmiddel wordt traag via een canule in de ader geïnjecteerd. Zodra de naald er terug uitgehaald wordt, wordt het behandelde segment van de ader onmiddellijk samengedrukt. Indien de spataders zeer lang zijn, dan moet de dokter het proces een aantal keer herhalen op verschillende plaatsen van de aangetaste ader. Na afronding van de procedure wordt er een compressief verband aangebracht en een compressiekous wordt gedragen voor extra compressie.

Verdere ontwikkeling van de methode: schuimsclerosering

In de loop van de jaren is de schuimsclerosering erbij gekomen als een meer geavanceerde vorm van behandeling voor grotere spataders zoals de dieper gelegen aders. Het scleroseringsmiddel wordt net voor het injecteren in de ader in schuim veranderd. Door de grote oppervlakte van het schuim bereikt de substantie alle delen van de ader, vooral in de grotere vaten.

Na sclerosering

In het algemeen wordt sclerotherapie ambulant uitgevoerd. Om optimale resultaten te behalen, is het mogelijk dat de ingreep een tweede of derde keer herhaald moet worden in sommige zones. De patiënten moeten gedurende enkele dagen of weken compressieve bandages en compressiekousen dragen. Deze periode hangt af van de diameter van de behandelde aders. Tijdens de eerste paar dagen na sclerosering mogen patiënten geen fysieke inspanningen doen en moeten ze hete baden, sauna's en de zonnebank vermijden. 

Sclerotherapie wordt beschouwd als een zachte en veilige behandeling. Er zijn maar enkele bijwerkingen en complicaties zijn zeldzaam, bijvoorbeeld:

  • Allergische reactie op het scleroseringsmiddel
  • Huidveranderingen
  • Pijn op de plaats van injectie
  • Zenuwirritatie
  • Migraine-achtige symptomen
  • Trombose (zeer zeldzaam)

Veneuze insufficiëntie zelf kan niet genezen worden door middel van een spataderoperatie. Daarom moeten patiënten na een succesvolle vaatoperatie elke dag hun compressiekousen blijven dragen om de ontwikkeling van nieuwe spataders te voorkomen en dus nog jaren te genieten van het operatieve resultaat.