Lopen

Door te lopen zetten we ons lichaam in beweging en zullen we calorieën verbranden

Lopen

Lopen stimuleert je humeur

Er is geen andere sport zo ongecompliceerd en efficiënt als lopen: het kost helemaal niet veel, is zeer gemakkelijk en je kan het zowat overal doen. Lopen kan op alle leeftijden, alleen of in groep. Bovendien is het een efficiënte vorm van trainen voor het cardiovasculair systeem. 4 maal een half uur lopen per week is al voldoende om een bovengemiddeld niveau van fitheid te behalen in korte tijd. Verder kan je met joggen al veel onderhuids vet wegwerken en zal je gegarandeerd in goede stemming zijn, meer zelfvertrouwen krijgen en minder gestresseerd zijn. 

Heb je zin om te beginnen lopen? Als je ouder bent dan 35 jaar of indien je na een lange onderbreking terug wil gaan joggen, ga je best eerst even naar de dokter voor een check-up. En zelfs als alles in orde is: start langzaam. In het begin is het aangeraden om af te wisselen tussen joggen en wandelen. 

De perfect uitrusting

De perfecte loopoutfit is gebaseerd op het ajuinprincipe: draag verschillende dunne lagen kledij, trek een laag uit als het nodig is en knoop het rond je middel. Als je van plan bent om schoenen te gaan kopen, vraag je best advies aan een expert in een speciaalzaak. De correcte loopschoen voor jou hangt af van je gewicht, je lengte, je eigen loopstijl en de ondergrond die je verkiest. Je voettype is een andere doorslaggevende factor bij het selecteren van de ideale loopschoenen. 

Het juiste tempo

Correct joggen betekent lopen op een comfortabel tempo. Uiteindelijk ben je niet bezig met het breken van een record, maar doe je het voor je gezondheid. Dit lukt beter op een comfortabel tempo. Een hartscan of prestatiediagnose kan je individuele trainingshartslag bepalen – dokters en fitnesscentra bieden deze dienst aan. Je kan ook de duimregel "180 min je leeftijd" toepassen om jezelf te oriënteren. The hartslag van een 40 jarige zou dan ongeveer 140 bedragen tijdens het trainen. Indien je traint zonder hartslagmonitor, zou je altijd nog in staat moeten zijn om te praten tijdens het joggen.

Het is de dosis die telt

Je denkt vast dat hoe vaker je gaat lopen, hoe fitter je zal zijn? Helaas, dit is maar gedeeltelijk waar tot een bepaald punt. Te vaak trainen maakt je moe. Je prestatielevels zullen snel zakken en je loopt sneller risico om je spier-skeletstelsel te overbelasten. Daarom mag je de trainingslast niet meer dan 10% verhogen van de ene week op de andere. Hierbij van bijzonder belang: geef je lichaam voldoende tijd om te regenereren. Indien je neus loopt of als je ledematen pijn doen, is het beter om enkele trainingssessies over te slaan. In het slechtste geval riskeer je een hartspierontsteking, die te wijten is aan een verwaarloosde infectie.

Ademen om steken in de zij tegen te gaan

Iedere loper heeft al ooit eens een pijnlijke steek ervaren. Deze scherpe pijn onder de ribben treedt altijd op nadat de bloedtoevoer naar het diafragma ontoereikend geworden is door fysieke krachtinspanningen. Zwakke buikspieren of een volle maag kunnen het verergeren. Maar er is een bewezen tegenmiddel: sta stil en adem diep in. Duw met je hand op de pijnlijke plek en laat los terwijl je uitademt. Ga door met traag te lopen. Adem bewust diep uit terwijl het been aan de niet-pijnlijke zijde contact maakt met de grond. 

Hoe typische problemen te voorkomen bij het lopen?

Tijdens het lopen werken er enorme krachten op de pezen, ligamenten, gewrichten en botten. Als er nog extra belasting bijkomt door onjuiste schoenen, onvoldoende stretchen, te grote krachtinspanningen of blessures in de belaste lichaamsregio's, kan er zich een lichamelijk zwak punt ontwikkelen. Voor vele lopers is dit de Achillespees of de knie.

Omdat letsels aan de knie bijzonder vaak voorkomen bij lopers, heeft dit geleidt tot de volgende benaming: runners' knee. In een acuut geval moet je dadelijk de pijnlijke knie laten rusten en koelen. Vele patiënten vinden dat het dragen van een medische bandage zoals de genumedi goed helpt om de knie comfortabeler aan te laten voelen. Het stabiliseert het gewricht en heeft een positief effect op de doorbloeding en gaat zwellingen tegen. Om knieproblemen te vermijden in de toekomst, is het aangeraden om de hoeveelheid aan training gradueel toe te laten nemen en om oneffen ondergrond te vermijden. Verder: versterk en stretch je dijspieren! Ontstekingsremmende geneesmiddelen helpen ook om pijn te verminderen.

Een andere typische lopersblessure is achillodynie, een pijnsyndroom die de Achillespees aantast. Om snelle genezing van de sterke lange pees tussen de kuitspieren en het hielbot te garanderen, is het van zeer groot belang dat deze beschermd  en ontlast wordt. De elastische Achillespeesbandage Achimed van medi zorgt voor een goede ondersteuning tijdens het genezingsproces. Twee aparte hielspieën corrigeren de positie van de voet en zorgen ervoor dat de Achillespees niet belast wordt. De bandage is zo zacht in de gespannen zone dat het ook nog comfortabel is tijdens het uitoefenen van activiteiten in zittende positie. Bovendien oefenen het ondersteunende breiwerk en het siliconen kussentje een masserend effect uit op de aangetaste zone en tegelijk wordt zwelling tegengegaan. Het Clima Comfort-breiwerk zorgt ervoor dat zweet onmiddellijk afgevoerd wordt.

In principe kan je gemakkelijk problemen met de Achillespees vermijden door geschikte schoenen te dragen. Warm de spieren altijd goed op voordat je begint te lopen en doe enkele stretchoefeningen. Zorg ervoor dat je je voet goed kan afrollen en vermijd bruuske bewegingen zoals springen.