Epicondylitis

Tenniselleboog of golferselleboog

Wat is een tenniselleboog of golferselleboog?

Wist u dat u zelfs een tenniselleboog kunt krijgen als u nooit tennis speelt? In het algemeen kan epicondylitis voortkomen van eender welke activiteit, waarbij de hand een objet moet vastgrijpen terwijl de elleboog geplooid is. Deze bewegingen kunnen de extensorpezen aan de elleboog overbelasten. Dit heeft ontsteking en pijn tot gevolg.

Tegenwoordig komen de meeste tennisellebogen voor bij mensen die vaak voor de computer zitten en werken met de muis. Bij tennis worden gewoonlijk spelers met een foute techniek of atleten die te intens trainen, getroffen.

Tekenen en symptomen

In het algemeen doet de geblesseerde elleboog enkel pijn bij beweging, bijvoorbeeld bij het vastnemen en opheffen. De kracht in de hand en vingers kan afnemen en het wordt moeilijker om zware voorwerpen te dragen. De spieren in de onderarm zijn vaak erg gespannen. Er kunnen ook regelmatig gevoelsstoornissen optreden. De dokter stelt de diagnose op basis van een simpele fysieke test. Hij vraagt aan de patiënt om e het handgewricht te strekken en een draaibeweging te maken met de elleboog tegen weerstand in. Indien de pijn erger wordt, is dit een teken van een tenniselleboog.

Risicofactoren en oorzaken

Belangrijk: de oorzaak ligt niet aan de elleboog zelf, maar bij de spieren van de hand en vingers. Als deze chronisch overwerkt zijn, of incorrect gebruikt worden, kan er zich een tenniselleboog ontwikkelen. Dit gebeurt typisch bij het bewegen van de computermuis. Maar renovatie en pleisterwerk, rekken in elkaar schroeven, het gras maaien of de haag scheren belasten ook de spieren van de hand en dus ook het ellebooggewricht. Beroepsmatige groepen zoals loodgieters of mechaniciens worden ook vaak getroffen.

Preventie

Vermijd incorrect gebruik:

  • Gebruik de juiste techniek als u tennis speelt, en het is ook een goed idee om les te volgen.
  • Een ergonomisch gevormde muis is beter voor de pols.
    Ook aan te raden: leer sneltoetsen van het toetsenbord vanbuiten
  • Koop een elektrische schroevendraaier als je vaak meubelen en rekken in elkaar moet steken.
  • Til objecten zo op dat de handpalm naar je lichaam toe gericht is.
  • Let op voor tekenen van overbelasting en neem op tijd een pauze.

Behandeling van een tenniselleboog zonder operatie

Behandeling van een tenniselleboog zonder operatie

 

Een eerste maatregel is om de bewegingen op het werk of bij het sporten aan te passen om eenzijdige belasting te voorkomen.

Een brede waaier aan behandelmogelijkheden om de symptomen snel te verlichten:

Vele dokters raden eerst elleboogbandages zoals Epicomed van medi aan voor geïrriteerde peesuiteindes. Het compressieve breiwerk van deze bandages vermindert druk en ondersteunt de aangetaste onderarmspieren. Hierdoor wordt de druk op de peesuiteindes verlicht.

Er zijn ook speciale epicondylitisorthesen zoals de medi Epibrace. Deze orthese heeft een ingewerkt kussen dat specifiek de druk vermindert en drukpieken voorkomt. 

Tegenwoordig zijn zulke medische hulpmiddellen klein en licht. Ze kunnen de hele dag onder de kledij gedragen worden zonder probleem. Ze dragen bij tot de behandeling van een tenniselleboog en zijn dus perfecte bondgenoten voor alle patiënten die lijden aan epicondylitis.

Andere vaak voorkomende procedures zijn fysiotherapie, acupunctuur en pijnstillers. Speciale massages (transversale wrijving) en ultrageluid of elektrotherapie zouden de circulatie ook bevorderen.

Koudepakkingen en medicinale verbanden helpen de ontsteking te kalmeren. Een uitgebreide waaier aan oefeningen om de spieren te versterken kan ook helpen met de genezing van een tennis- of golferselleboog.