Gewrichtsontsteking

Veel oorzaken voor artritis

PDF | Seite drucken | Seite weiterempfehlen

Het woord artritis is een verzamelbegrip voor aandoeningen waarbij een of meerdere gewrichten zijn geïrriteerd of ontstoken.

De meest voorkomende gewrichtsontsteking is reumatoïde artritis.

De symptomen van een gewrichtsontsteking zijn pijn in het gewricht, zwelling, warmte en bewegingsbeperking. Vaak ontstaat er ook effusie. Dit betekent dat er zich vocht ophoopt in het gewricht. Bij een gewrichtsontsteking treedt de pijn juist op bij rust en neemt af bij beweging. Bij een ernstige ontsteking kan het gewricht ook 's nachts pijn doen, zodat de patiënt wakker wordt.

Een gewrichtsontsteking kan plotseling (acuut) optreden of langzaam ontstaan en dan chronisch worden.

Een gewrichtsontsteking kan slechts in bepaalde gevallen genezen, bijvoorbeeld als de artritis is ontstaan door een infectie. Bij reumatoïde artritis, de meest voorkomende vorm van artritis, is alleen verlichting van de symptomen mogelijk.

Om te voorkomen dat een acute aandoening chronisch wordt, moet men bij de eerste waarschuwingssignalen, zoals roodheid, warmte, zwelling en pijn naar de arts gaan. Met name bij reumatoïde artritis kan een licht trekkend gevoel zich binnen enkele dagen ontwikkelen tot een pijn die in het hele lichaam voelbaar is.

Reumatoïde artritis

De meest voorkomende gewrichtsontsteking is reumatoïde artritis. Bij deze aandoening zijn verschillende gewrichten aangetast, die mettertijd vervormen en uiteindelijk onbeweeglijk worden.

Een klassiek kenmerk van reumatoïde artritis is dat de gewrichtsontstekingen symmetrisch optreden, zodat bijvoorbeeld de basisgewrichten van de tenen of handen aan beide zijden tegelijk worden getroffen. Reumatoïde artritis is echter geen echte gewrichtsontsteking, maar een algemene aandoening die wordt veroorzaakt door een stoornis in het immuunsysteem en die in alle delen van het lichaam kan optreden. Naast de gewrichten kunnen ook organen of het bindweefsel van de ogen worden aangetast.